
ชื่อ-สกุล :รศ.ดร. ธัญญ์นลิน วิญญูประสิทธิ์
ตำแหน่งปัจจุบัน :
- อาจารย์, สถาบันโภชนาการ มหาวิทยาลัยมหิดล
- รองผู้อำนวยการฝ่ายระบบนิเวศนวัตกรรมและผู้ประกอบการ, สถาบันบริหารจัดการเทคโนโลยีและนวัตกรรม (iNT), มหาวิทยาลัยมหิดล
ประวัติการศึกษา :
- Ph.D. (Biotechnology), Mahidol University, Thailand, 2014 (พ.ศ. 2557)
- M.Sc. (Nutrition and Food for Development), Mahidol University, Thailand, 2009 (พ.ศ. 2552)
- B.Sc. (Public Health), Mahidol University, Thailand, 2006 (พ.ศ. 2549)
ประวัติการศึกษา :
- 2023–Present: Deputy Director, Ecosystem and Entrepreneurship, Institute for Technology and Innovation Management (iNT), Mahidol University
- 2015–Present: Lecturer, Center of Innovation and Reference in Nutrition for Food, Institute of Nutrition, Mahidol University
Appointed as Associate Professor in Food Science and Technology on May 30, 2022
Appointed as Assistant Professor in Food Science and Technology on July 16, 2020
Appointed as Lecturer on May 1, 2015 - 2022–2023: Deputy Director for Research and Innovation, Institute of Nutrition, Mahidol University
- 2018–2021: Visiting Lecturer, Master’s Program in Food Business Management, College of Management, Mahidol University
- 2020–2021: Assistant Director for Research and Innovation, Institute of Nutrition, Mahidol University
- 2018–2020: Research Consultant, CP Food Lab Co., Ltd.
- 2018–2019: Assistant Director for Research and International Relations, Institute of Nutrition, Mahidol University
- 2014: Researcher, Department of Food Science and Technology, Tokyo University of Marine Science and Technology, Japan
- 2013: Visiting Researcher, Food Biopolymers and Colloids Lab, Department of Food Science, University of Massachusetts, Amherst, USA
สาขาความเชี่ยวชาญ / งานวิจัยที่ผ่านมา :
- Development of gel-based and texture-modified foods enriched with nutrients for individuals with swallowing difficulties
- Design of functional foods for specific groups such as athletes, patients, and meal replacement users
Application of nanocellulose and natural emulsifiers in emulsion systems and in vitro digestion models
Development of hydrogels with various structures for food texture modification and active ingredient encapsulation - Shelf-stable ready-to-eat food development using water spray retort and UHT sterilization techniques
รางวัลด้านผลงานวิจัย :
- 1st Runner Up, Poster Presentation Competition, 18th Food Innovation Asia Conference 2016 (FIAC 2016), BITEC, Bangkok, Thailand (16–17 June 2016)